Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2019

Fr. Nietzsche: Ο Ζαρατούστρα και ο Μηδενισμός

Friedrich  Nietzsche
1844-1900


Το πνεύμα ως θετικός μηδενισμός


§1. Εισαγωγικές παρατηρήσεις

Ι. Μια ανάγνωση του Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα διέπεται πάντοτε από την εξής «ιδιοτυπία»: είναι γοητευτική, αλλά δύσκολα μας εγγυάται μια επαρκή κατανόηση του φιλοσοφικού πυρήνα του κειμένου. Γιατί; Επειδή το συγκεκριμένο έργο του Νίτσε, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο του, συνταιριάζει μια βαθιά συμβολική γλώσσα, μια πηγαία ρητορικότητα, εφ΄μιλλη της φιλοσοφικής ρητορικής του πλατωνικού Φαίδρου, και έναν πολυδαίδαλο φιλοσοφικό στοχασμό. Σε όλα σχεδόν τα σημεία του συνολικού κειμένου αντηχεί μια ομιλούσα συνύπαρξη χαρισματικής εκφραστικότητας και βαθύπλουτης σκέψης.


ΙΙ. Ένας πολύπλευρος προοπτικισμός αναδύεται, συχνά-πυκνά, μέσα από την ως άνω συνύπαρξη ή συμβίωση, με τη μορφή μιας κραταιάς γλώσσας της μεταφοράς. Αυτή εδώ γίνεται πολύ πιο εμφανής στο πρώτο κεφάλαιο: «για τις τρεις μεταμορφώσεις» του πρώτου μέρους του Ζαρατούστρα, που παρουσιάζουμε στη συνέχεια. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο θεωρείται από τα πιο βαρυσήμαντα του έργου, ίσως επειδή μας δίνει μια πρώτη συνολική εικόνα της φιλοσοφικής σύλληψης του υπερανθρώπου και της ανάλογης εξελικτικής του προοπτικής. Εδώ εμφανίζονται να παρελαύνουν ζωντανές εικόνες ιδεών, η μια μετά την άλλη. Δεν υπάρχουν επικές περιγραφές σχετικά με τόπους, χρόνους και παρόμοια. Υπάρχει μόνο το πνεύμα, που μεταμορφώνεται σε ζωντανό σύμβολο ζωής και βούλησης για ζωή.      

§2 «Για τις τρεις μεταμορφώσεις»
            (κείμενο – σχολιασμός)

Ι. Κείμενο:
Θα σας μιλήσω για τις τρεις μεταμορφώσεις του πνεύματος: πώς το πνεύμα γίνεται καμήλα, η καμήλα λιοντάρι, και το λιοντάρι τέλος παιδί.
Πολύ βαρύ φορτίο υπάρχει για το πνεύμα, το δυνατό, το ανθεκτικό στο φορτίο πνεύμα, που μέσα του έχει για ένοικο το σεβασμό: το  βαρύ και το πιο βαρύ φορτίο απαιτεί η δύναμή του.
Τι είναι βαρύ; Έτσι ρωτά το ανθεκτικό στο φορτίο πνεύμαˑ και γονατίζει σαν την καμήλα και θέλει να είναι καλά φορτωμένο.
Τι είναι το πιο βαρύ, ήρωες εσείς; ρωτάει το πνεύμα που αντέχει στο φορτίο, για να το πάρω πάνω μου και να χαρώ τη δύναμή μου.
Δεν είναι ετούτο: να ταπεινώνεται κανείς, για να κάνει την υπεροψία του να υποφέρει; Να κάνει την τρέλα του να λάμψει, για να χλευάσει τη σοφία του;
Ή μήπως είναι αυτό: να εγκαταλείπουμε τον αγώνα μας, τη στιγμή που πανηγυρίζει/γιορτάζει τη νίκη του; Ν’ ανεβαίνουμε σε ψηλά βουνά, για να βάζουμε σε πειρασμό τον πειρασμό;
Ή μήπως είναι αυτό: να τρέφεται κανείς με βελανίδια και χόρτο της γνώσης και για χάρη της αλήθειας να υποφέρει από πείνα η ψυχή του;
Ή μήπως είναι αυτό: να είμαστε άρρωστοι και να στέλνουμε στο καλό τους παρηγορητές και να πιάνουμε φιλίες με κουφούς, που ποτέ δεν ακούνε αυτό που θέλεις;
Ή μήπως είναι αυτό: να μπαίνουμε σε βρόμικο νερό, αν αυτό είναι το νερό της αλήθειας, και να μη διώχνουμε από πάνω μας τα κρύα βατράχια και τους καυτούς  φρύνους;
Ή μήπως είναι αυτό: να αγαπάμε αυτούς που μας περιφρονούν και να απλώνουμε το χέρι στο φάντασμα, όταν θέλει να μας κάνει να τρομάξουμε;
Όλα τούτα τα πιο βαριά πράγματα κουβαλά το φέρον-φορτίο πνεύμα: σαν την καμήλα, που φορτωμένη τρέχει στη έρημο, έτσι τρέχει κι αυτό στη δική του έρημο.
Να όμως που μέσα στην έρημο, την πιο ερημική, συμβαίνει η δεύτερη μεταμόρφωση: το πνεύμα γίνεται λιοντάρι εδώ, θέλει να κατακτήσει την ελευθερία του και αφέντης να γίνει στη δική του έρημο.
Εδώ γυρεύει τον τελευταίο του αφέντη: εχθρός του θέλει να γίνει κι εχθρός του τελευταίου θεού του, για τη νίκη θέλει να παλέψει με τον μεγάλο δράκοντα.
Ποιος είναι ο μεγάλος δράκος, που το πνεύμα δε θέλει πια να τον αποκαλεί κύριο και θεό του; "Οφείλεις", ονομάζεται ο μεγάλος δράκος. Το πνεύμα όμως του λιονταριού λέει: "θέλω".
Το "οφείλεις" βρίσκεται μες στο δρόμο του, ένα ζώο που χρυσολάμπει , γεμάτο λέπια, και πάνω σε κάθε λέπι ένα "οφείλεις!" λάμπει σαν χρυσός.   
Χιλιόχρονες αξίες λάμπουν σε τούτα δω τα λέπια, κι έτσι μιλάει ο πιο δυνατός απ’ όλους τους δράκους: «κάθε αξία των πραγμάτων» λάμπει πάνω μου».
«Κάθε αξία ήταν κιόλας δημιουργημένη, και κάθε δημιουργημένη αξία – είμαι εγώ. Αληθινά, δεν πρέπει πια κανένα «θέλω» να υπάρχει!» Έτσι μιλά ο δράκοντας.
Αδελφοί μου, γιατί χρειάζεται να υπάρχει το λιοντάρι μέσα στο πνεύμα; Γιατί να μην αρκεί το υποζύγιο, αυτό το γεμάτο εγκράτεια  και σεβασμό;
Να δημιουργήσει νέες αξίες –ούτε καν το λιοντάρι δεν το μπορεί αυτό: μα να δημιουργήσει στον εαυτό του ελευθερία για μια καινούρια δημιουργία– ιδού τι μπορεί η δύναμη του λιονταριού.
Να δημιουργήσει για τον εαυτό του ελευθερία κι ακόμη ένα ιερό Όχι μπρος στο καθήκον: γι’ αυτό, αδελφοί μου, χρειάζεται το λιοντάρι. 
Ν’ αποκτήσει το δικαίωμα για νέες αξίες – ιδού η πιο τρομερή κατάκτηση για ένα πνεύμα ανθεκτικό στο φορτίο και γεμάτο σεβασμό. Στ’ αλήθεια, μια αρπαγή για το πνεύμα είναι αυτό και έργο ενός αρπακτικού ζώου. 

         
ΙΙ. Ένα σχόλιο:

1. Το πνεύμα ενσαρκώνει τρεις μεταμορφώσεις, με τη μορφή των βαθμιαία πραγματοποιημένων υλοποιήσεων, όπως εκτίθενται πιο πάνω.
2.    Πώς εννοεί εδώ το «πνεύμα» ο Νίτσε;
3.   Πρώτα-πρώτα, με τη σημασία του λογισμού, του πνεύματος του ανθρώπου και μάλιστα, με βάση την ιουδαϊκο-χριστιανική του σύλληψη: ως το πνεύμα ή ως η ψυχή, που βρίσκεται σε αντίθεση με το σώμα.
4. Δεύτερον, με τη σημασία του ζωντανού πνεύματος, που υπερβαίνει τη διάκριση σώματος και ψυχής ή νουˑ ως εκ τούτου με τη σημασία του πιο δυνατού τρόπου ζωής, της αποφασιστικής βούλησης της ζωής για ζωή, όπου το σώμα είναι το αεί ζωντανό.
5.   Αυτή η σημασία εκτυλίσσεται ως δεσπόζουσα στο παρόν κεφάλαιο, αλλά θα εμφανιστεί και σε επόμενα κεφάλαια του παρόντος έργου.
6.   Το πνεύμα συμπυκνώνει όλες εκείνες τις δυναμικές μορφές ή πτυχές του ανθρώπου που δημιουργούν τη ζωή από την αρχή και εκ νέου. Ως τέτοιο δεν παραδίδεται στην παθητικότητα της ύλης, αλλά αντιπαρατίθεται μαζί της και διεκδικεί την αυτοσυνείδησή  του.
7.   Για τον άνθρωπο τούτο σημαίνει ότι αποβλέπει και δύναται να αποβλέπει σε ένα τόσο υψηλό βαθμό αυτοσυνείδησης, ώστε να φέρει ζωντανή μέσα του τη διερώτηση: ποιος είναι και ποιος ο προορισμός του;
8.   Το πνεύμα μάχεται πάντοτε για το υψηλό και δοκιμάζει τη δύναμή του για τούτη την ανύψωση, με το να θέλει να σηκώσει το πιο βαρύ φορτίο.
9.   Με την πρώτη μεταμόρφωσή του σε καμήλα γίνεται το υποζύγιο.
10.    Και τούτο όχι με την αρνητική σημασία του σκλάβου, αλλά με τη θετική του δυναμικού ανθρώπου, εκείνου που είναι σε θέση,  που απελευθερώνει την ικανότητά του, να ξεδιπλώνει τη μεγάλη δύναμη της βούλησης.
11.    Ένα τέτοιο πνεύμα επιζητεί το βαρύ φορτίο, μοιάζει έτσι να υποκύπτει για τα καλά, ακυρώνεικατακομματιάζει την περηφάνια του, όχι από αδυναμία, αλλά για να θέτει σε ενέργεια τη δύναμή του.
12.    Με αυτό τον τρόπο ή τη στάση ζωής δηλώνει την περιφρόνησή του και συναφώς τη σθεναρή του αντίθεση/αντίσταση σε κάθε είδους μαζική αναγνώριση ή αποδοχή, σε πάσα δημοφιλία, σε οποιαδήποτε νεωτερική/μοντέρνα προσκόλληση σε εξουσίες, σε πολιτικές, σε κόμματα, σε ιδεολογίες.
13.    Οι άνθρωποι που παραδίδουν το Είναι τους σε τέτοια βολέματα μοιάζουν με τις κατσαρίδες: αποφεύγουν οτιδήποτε το βαρύ, το δύσκολο, το στοχαστικό, το διαλογιστικό, με μια έννοια τη σκληρή εργασία/έργο του υπερανθρώπου.
14. Η δεύτερη μεταμόρφωση: το λιοντάρι, υποδηλώνει την απόλυτη κυριαρχία του δυνατού, του ισχυρού έναντι του τιποτένιου, του χθαμαλού, του αδύναμου, του καχεκτικού, έναντι δηλαδή όλων εκείνων των οντολογικών στοιχείων, που αναφέραμε πιο πάνω (βλ. σημείο 12) και τα οποία χαρακτηρίζουν τον βολεμένο άνθρωπο, αυτό το άβουλο πλάσμα του μαζικού πολιτισμού
15.    Ενάντια στην υστερία του μαζικού πολιτισμού με τους καταναγκασμούς του «Οφείλεις» στρέφεται η κυριαρχία του λιονταριού στην έρημο. Με την εν λόγω φράση ο Νίτσε εννοεί όλες τις υπαγορεύσεις-εντολές με θεωρητικό μανδύα, από την Παλαιά Διαθήκη ως τις σύγχρονες θεωρίες και κοσμοθεωρίες - μηδέ εξαιρουμένου και του Καντ - που πολιορκούν την πηγαία ζωτικότητα και ελευθερία του ανθρώπου. 
16.    Είναι δυνατή μια τέτοια κυριαρχία, γιατί έχει κατανικήσει το δράκο.
17.    Ποιος είναι ο δράκος; Όλα εκείνα τα θεσμικά όντα, τα υπάκουα μαντρόσκυλα, που δέχονται να παίξουν το ρόλο του θεματοφύλακα όλων των παραδοσιακών φιλοσοφικών, επιστημονικών, αξιακών και πάσης φύσεως εξουσιαστικών συστημάτων, που μετατρέπουν τη μεγάλη μάζα σε αγέλη, συγχρόνως δε συντηρούν και αναπαράγουν τον εκμηδενισμό του πηγαίου Είναι του ανθρώπου.
18.    Εάν ο δράκος είναι ο στυλοβάτης του αρνητικού μηδενισμού, το λιοντάρι, όπως εκτέθηκε πιο πάνω και ως τέτοιο που γίνεται παιδί – τρίτη μεταμόρφωση – είναι ο κήρυκας του θετικού μηδενισμού.
19. Θετικός μηδενισμός: η καθίδρυση ενός νέου προοπτικισμού, ενός νέου αξιακού ανθρώπου, στον ρυθμό του υπερανθρώπου.
20.   Θετικός μηδενισμός: από την καταστροφή, την απαξίωση των αξιών, των συστημικών συστημάτων, στη νέα δημιουργία, την οποία συμβολίζει το παιδί με την αυθορμησία και την ενστικτώδη ζωτικότητά του.
10 σχόλια:

 1. Γεια σας, κύριε Τζωρτζόπουλε. Χαίρομαι πολύ για το σπουδαίο έργο που έχετε παραγάγει σχετικά με τη φιλοσοφία. Θα ήθελα να σας κάνω μια σημαντική ερώτηση. Σπούδασα φιλοσοφία και με κέρδισε πολύ η πλατωνική φιλοσοφία και ιδιαίτερα η νεοπλατωνική φιλοσοφία με προτίμηση στη φιλοσοφία του Ιάμβλιχου και του Πρόκλου. Εναλλακτικά με ενδιαφέρει η παρμενίδεια θεώρηση για το ον. Ποιους νεότερους ή σύγχρονους ξένους φιλοσόφους κρίνετε σπουδαίους στην περαιτέρω εξέλιξη του ελληνικού φιλοσοφικού λόγου;; (πχ Καντ, Έγελο, Χάιντεγκερ...κλπ)

  Μιχαλόπουλος Αθανάσιος
  Απόφοιτος Παιδαγωγικού και τμήματος φιλοσοφίας Πατρών

  Σας ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δημ. Τζωρτζόπουλος8 Ιανουαρίου 2019 - 8:12 π.μ.

  Σας χαιρετώ και εύχομαι ό,τι το δημιουργικό, συνοδευόμενο πάντα με φιλοσοφική εμβάθυνση στα πράγματα της ζωής.
  1. Πρωτίστως, μια καλή κατανόηση της αρχαίας φιλοσοφίας εν όλω απαιτεί ή προϋποθέτει και μια καλή οικείωση με τη νεότερη και σύγχρονη φιλοσοφία, όπως και το αντίστροφο. Και η επίτευξη μιας τέτοιας συνέχειας της φιλοσοφικής γνώσης έρχεται εν χρόνω.
  2. Σε σχέση με την ειδική περιοχή της νεοπλατωνικής φιλοσοφίας, που εμπίπτει στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά σας, αλλά και για μια καθολική κάτοψη αρχαίας και νέας φιλοσοφίας, αξίζει να ασχοληθείτε με τον Χέγκελ, η διαλεκτική σκέψη του οποίου σχετίζεται και με την περιοχή που σας ενδιαφέρει πιο ειδικά.
  3. Βέβαια μέσα από τον Χέγκελ θα οδηγηθείτε βαθμιαία και στις απαρχές της νεότερης φιλοσοφίας: Καρτέσιος κ.λπ., αλλά και πίσω στην αρχαία σκέψη.
  4. Στο πλαίσιο αυτό σημαντική αποβαίνει στην πορεία και ενασχόληση με Καρτέσιο, Σπινόζα, Λοκ, Χιουμ, Καντ, Νίτσε, γερμανικό ιδεαλισμό, Χάιντεγκερ ...
  5. Θεμελιωδώς πάντως, μετά τον Χέγκελ, με Καντ συν Φίχτε-Σέλλινγκ, Νίτσε, Χάιντεγκερ.

  Με τις ευχές μου για το καλύτερο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σας διαβάζω διαρκώς και μου αρέσει η δουλειά σας σχετικά με την πλατωνική/εγελιανή γραμμή που έχετε προσδώσει στις φιλοσοφικές ενασχολήσεις σας και είναι γεγονός ότι ο Χέγκελ αυτή τη στιγμή είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ. Χαίρομαι πολύ για τις προτάσεις σας γιατί εκφράζουν και τις προθέσεις μου για τη συνέχεια.....

  Συνεχίστε το υπέροχο έργο σας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αλήθεια, ποιο έργο του Χέγκελ θεωρείτε σημαντικό και το οποίο αντικατοπτρίζει τον φιλοσοφικό του χαρακτήρα; Η φαινομενολογία του Πνεύματος;

   Διαγραφή
 4. Δημ. Τζωρτζόπουλος8 Ιανουαρίου 2019 - 2:05 μ.μ.

  Προφανώς είναι η Φαινομενολογία του πνεύματος, και ένα ανοικτό πάντα βλέμμα προς τη μικρή και τη μεγάλη Λογική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Θεωρείτε ότι είναι καλό να εκκινήσω πρώτα με Σέλλινγκ-Φίχτε και μετά με Χέγκελ ή δεν παίζει ρόλο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δημ. Τζωρτζόπουλος1 Φεβρουαρίου 2019 - 2:10 π.μ.

  Με Χέγκελ απευθείας και κατά την πορεία επιστροφή και στους Φίχτε, Σέλλινγκ, Καντ κ.λπ. Διαφορετικά δεν θα φτάσετε ποτέ να μελετήσετε Χέγκελ αλλά ούτε και τους άλλους. Αυτό δεν εμποδίζει, εννοείται, μια περισσότερη συγκέντρωση στην εγελιανή σκέψη και παράλληλη ανάγνωση βασικών αρχών των άλλων φιλοσόφων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Τα έργα ΘΕΜΕΛΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑΣ (ΦΙΧΤΕ) και ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΥΠΕΡΒΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΔΕΑΛΙΣΜΟΥ (ΣΕΛΛΙΝΓΚ) τα θεωρείτε απαραίτητα για την κατανόηση του εγελιανού συστήματος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. όλα, υπό μια γενική και όχι συγκεκριμένη για το ένα ή άλλο σημείο, είναι απαραίτητα. Από εκεί και πέρα ξεκινά κανείς με αυτό που ταιριάζει και στη δική του εσωτερική δομή της σκέψης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή